65 pluss?

Et fall kan få langt større konsekvenser enn mange forestiller seg.

Jeg vil lenge huske damen på knapt sytti år pål eldreinstitusjonen. Et fall på badegulvet hjemme fikk tragiske konsekvenser. Hun ble uhelbredelig lam fra nakken og ned. Noen dager tidligere var hun en pensjonist som syklet til byen og var aktiv i foreningsliv.

En ekstrem endring i livet i løpet av ett sekund.

 

Du føler deg mer ustødig eller svimmel, men har heldigvis ikke falt.

Du har falt en eller flere ganger, men klarer selv å reise deg opp. Uskadet.

 

I snitt faller hver tredje person over 65 år en eller flere ganger – årlig. Det er dessverre langt vanligere enn mange forestiller seg. SSB opplyser på sine nettsider at det er 855 000 personer i Norge over 65 år. Dermed faller utrolige 282 000 eldre hvert eneste år.

Det kan muligens føles pinlig å fortelle andre at du har falt. Imidlertid kan relevant informasjon, trening, små forbedringer i boligen, velferdsteknologi eller medikamentendringer gjøre din hverdag langt tryggere.

Dersom du ikke har informert andre om det, er det kanskje på tide.

Snakk med pårørende eller kontakt din fastlege. Kommunens helse- eller omsorgsavdeling kan også assistere.

 

De fleste som skader seg etter fall opplever selvfølgelig ikke dramatikken som beskrevet innledningsvis. Heller ikke journalist Davy Wathne som falt ned fra stigen i Bergen høsten 2015. Likevel ble det stor ståhei i media. En rikskjendis som innrømmet et fall fikk mye oppmerksomhet.

 

Skjermbilde 2016-08-01 11.56.26

 

Det er jo beklagelig at media først setter fokus på fall når en kjendis skader seg etter stigevelt. At prislappen på årlige fall i Norge er i milliarder, eller at 1800 dør som konsekvens av hoftebrudd, får ubetydelig spalteplass.

Derfor føles det merkelig at selv byråkrater og helsepolitikere i liten grad setter søkelys på fallforebygging i tider med tilsynelatende stram økonomi.